חוויה עם הילה אלפרט בשוק הכרמל – תרומה למטבח של מאיר השמן

לצפיה טובה יותר בתמונות לחצו עליהן

 

 

לפני כשלושה שבועות קבלתי מייל המדווח לי: יום רביעי 27.05.2009 בשעה 8:50 בבוקר נפגשים ליד חנות התבלינים של פרוינט פינת אלנבי ורחוב הכרמל. הארוע, סיור בשוק הכרמל.

לא צריך תרוצים להגיע סדנא מודרכת עם גב` הילה אלפרט השפית ומבקרת המסעדות ידועה.  הידועה בכך שמעבירה סדנאות מלאות בחוויה קולנרית אדירה ולהפתעתי, גם היסטוריה.

הסיבה למסיבה, סדנה בהתנדבות מאחוריה מסתתרת תרומה למטבח של מאיר השמן.  מפעל של איש אחד שהחליט להסעיד את ילדי בת ים הרעבים.

מי שלא הגיע לסיור המודרך בשוק הנפלא, הזה הפסיד חוויה קולנאית נפלאה.

המפגש

ציור קיר על חלק מהחנויות הסגורות בשעה 9 בבוקר

 

הרחוב

מעט היסטוריה.

בשנת 1913 בעת ביקורו ברוסיה, הציע ראש המשרד הארץ ישראלי ארתור רופין ליהודים ציונים לקנות אדמות בעיר העברית ההולכת ונבנית.   קבוצת יהודים עשירים קנו חלקות אדמה באזור רחוב הכרמל בתמורה ל-1000 רובל מתוך מחשבה שיוכלו להוריש את הקרקע לצאצאיהם, לא מתוך כוונה לעלות לארץ ולהקים על אדמות אלו בתים. לאחר מהפכת אוקטובר 1917 נאלצה קבוצה זו להימלט מרוסיה וחבריה הגיעו לארץ ישראל בידיים ריקות. עשירים רוסים אלו, שכונו "פליטי רופין", מצאו עצמם חסרי כל רכוש למעט מגרשים אלו שבין רחוב אלנבי ומנשייה. בהיעדר יכולת להשתלב בשוק העבודה המקומי, שעסק בעיקר בעבודת כפיים, ביקשו להקים שוק, שיעסוק בסחר פירות וירקות. על אף התנגדויות רבות לרעיון, אישר להם ראש העיר מאיר דיזנגוף להקים לאורך רחוב הכרמל שוק קטן, אשר נחנך ב-  1920 . שוק הכרמל נקרא על שם הרחוב בו הוא שוכן.  הרחוב נמשך במקור עד לאזור שקרוי היום כיכר רבין.

בשנות ה-30 שונה חלקו הגדול של  רחוב הכרמל לרחוב קינג ג`ורג.  מאז הלך השוק וגדל והתרחב לאורך הרחוב והתפשט גם אל חלק מסמטאותיה של שכונת כרם התימנים. רחוב גדרה שבכרם, למשל, גובל בצידו האחורי של השוק ואפשר למצוא בו חנויות מזון ומסעדות רבות.  עוד כמה רחובות קטנים מקשרים לכל האורך בינו לבין השוק. יחד עם מדרחוב נחלת בנימין הסמוך ורחוב רמב"ם, מהווה שטח זה אזור גדול מאוד הסגור לתנועת מכוניות במרכז תל אביב.  החלק הדרום מערבי של שוק הכרמל נקרא גם שוק עזה.

ב-1 בנובמבר 2004 אירע פיגוע התאבדות בשוק, בו נהרגו שלושה בני אדם (מלבד המחבל המתאבד) ונפצעו עוד שישה. זוכרת כמו היום שהביאו את הפצועים לבית החולים.

מה שלא ידעתם הוא, שסבי ז"ל כאשר עלה ארצה מרוסיה התגורר ברחוב השוק יחד עם אשתו ושני ילדיו  ז"ל.  עד שנאלצו לברוח מהארץ למצרים עקב הפרעות.  כאשר שבו ארצה עברו להתגורר בדירה שכורה ליד שדרות בן גוריון ליד בית חנה.

השוק תמיד הווה מקום מרגש לבקר בו בעיקר שהפרוטה לא הייתה מצוייה.  נהגתי להסתובב שם יחד עם אמא שאהבה מאוד את השוק והכירה חלק מהמתגוררים בו כמו גם המוכרים. בעיקר זוכרת את מוכר הפול והתבלינים שקראנו לו אווזוב, אני לא יודעת אם היה זה השם האמיתי .

משנת 1958 הסתובבתי שם הרבה.  המרחק לבית חולים הדסה שם למדתי סיעוד היה קטן, ובכל הזדמנות הייתי ממלאת עגלה בטובין ומביאה להורים.

התחלנו את הסיור ליד החנות של פרוינט. מוסד מיתולוגי לתבלינים קפה תה פרג ומה לא.  התחלנו לרדת לכיוון הכרמלית ועצרנו מידי פעם ליד החנויות הוותיקות והטובות יותר שנמצאות בשוק. בשוק קימים כמה סוגי שווקים. טורכי, גרוזיני,רוסי,מזרחי, יש דגים,בשר ירקות פירות ומה לא.

החנות שחסרה לי ביותר היא החנות של פרדי ז"ל, חנות לממכר בשר שנסגרה כאשר פרדי נפטר. זו הקדימה את החנות של טיב טעם שנמצאת כמעט ממול והיתה נחבאת  אל הכלים.

רשת "טיב טעם", שיש לה נקודות קרדיט לא מעטות בהרחבת הרפרטואר הלא כשר הקולינרי הישראלי.  למרות שהחנות בכרמל היא חנות פרטית היום, אפשר לקנות בה בשר טרי ובשר מיושן טוב, שמגיע גם לכמה מהמסעדות הנחשבות בעיר, קסטות וממתקים רוסיים באריזות מנצנצות, חלבה רוסית מגרעיני חמנייה ואלכוהול במחירים נוחים.

דגים מעושנים וכבושים   אצל אילן דורפמן.

מוסד מכובד לנוטפי שומן של שמאלץ הרינג יפהפה.  נסתרות הן דרכי הפולנים. והחנות המפעל הקטנטונת הזו היא, מקדשם של הפולנים, הרומנים והרוסים באשר הם, מלידה או מבחירה שלא מתפשרים על איכות המקרוסקה, הדג המעושן.

למרות המבט שולף מהמקפיא את החבר הכי טוב של ההרינג, בקבוק "וודקה משודרגת" ומכבד את הלקוחות בנתחים של פלמידה מעושנת, בקרעים של מטיאס רך, לקרדה טורקית משובחת או בסלמון כבוש נהדר והשורה ארוכה. זכינו לקבל צלחת מהממת לטעימה.

מכאן לחנות הדגים הכי הכי בשוק מוסי.

מאירקה והילה אלפרט

בחנות הדגים של משה (מוסי) או מוסיק, עם עיניים בצבע ים, עסוק וחייכן, נראה כאילו אין דג שלא פגש, פילט או טעם, והוא מוכן גם להסביר איך להכין כל מה שיוצא מהים ,החנות מעוטרת בפוחלצים של אבו נפחה, לובסטר ענק ועוד מפירות הים.

ומוסי מחביא בארגזים עם קירור את מיטב התוצרת של הים.

מראש לוקוס עושה חריימה, תוך כדי הסברים,הוא מפלט בזריזות דגים, בוזק מלח, לימון ושמן ומכבד אותנו בנתחי לוקוס נא, שרימפס, ומציין בשקט שאפשר למצוא בחנותו שרימפס וקלמרי וסרטנים כחולים טריים שזה עתה הגיעו מן הנמל, לוקוס, סלמון, פלמידות, ברבוניות, סרדינים עוד ועוד, מכל טוב הים.

כל בוקר בשעה 05:30 מגיעים כל בעלי דוכני הדגים למרכז הדגים דלאל שביפו  מסביר מוסיק. שם נערכת מכירה פומבית של הדגים. הסוחרים וכמות ההיצע קובעים את המחיר וכל יום שונה לפי מה שהים נתן.   ועוד אני למדה כי הדגים בים התיכון מתמעטים ולכן המחירים עולים.  ויש כמובן גם דגי יבוא, ממצרים, דגי בריכות ועוד.


בחנות הדגים של משה

 

ואיך יודעים אם הדג שאנחנו קונים טרי? הסבר קצר ,הבדיקה הכי מהירה היא להחזיק את הדג בזנב, אם הוא נשאר מאונך הוא טרי, אם הוא נופל הצידה כדאי להימנע מלקנות אותו. כמו גם להסתכל על הזימים, ללחוץ עם אצבי על גוף הדג ולהסתכל לו בעיניים. חוויה נפלאה ומומלץ בחום למי שאיננו מכיר.

פיצוחים ותבלינים – תבליני עמרניאין הרבה פירות יבשים שישוו לטעמו של האננס המיובש הטבעי של נחלי . שמעלה בבלוטות הטעם והזיכרון את טעמו העסיסי של אננס טרי ואת זכרם של חופים טרופיים רחוקים. עוברי אורח יקנו אצל נחלי רק פיסטוק חלבי או שזיפים מיובשים, אבל חדי העין יבחינו שאצל נחלי יש גם מישמיש מיובש ויאטנמי מלוח קמעה, תירס גמדי מסוכר מויטאנם, אפרסמון מיובש מאוזבקיסטן, פרחי לוטוס והיביסקוס מסוכר ובמשטחי הפיצוחים המרהיבים מסתתרים עוד מעדנים.

 

בחנות האוצרות הקטנה הזו, ככר פורה לרעיונות יצירתיים לבישול ולתענוגות המטבח, ונחלי הוא איש סודם של רבים מבכירי השפים של ישראל, שלעיתים קרובות מתגודדים מול הדוכן,את התבלינים והפיצוחים טוחן וקולה האיש הידען הזה, שנולד בכרם התימנים, בעצמו.

המשכנו לסמטאות של השוק הגרוזיני לבדוק בשר, לדאבונינו שתי החנויות היו סגורות.  שוחחנו על חלקי הפנים המדהימים שיש במקום, ועוד. על טעמה של המרה בתבשילים מיוחדים ועוד.

משם המשכנו לעוד מוסד  העונה לשם כרמלה.

 


כרמלה בנחלה

 


מוסד לדוגמא.  כרמלה איננה שומעת אך מתקשרת עם הלקוחות בלי בעיה ותמיד עם חיוך. הדוכן הגדול תמיד גדוש בקונים, תרד, חסה מסוגים שונים,אספרגוס ירוק ולבן פטרוזיליה, נענע, שמיר ומה לא. סחורה במיטבה.  שנים שאני קונה שם ולא ידעתי שיש משלוחים בתל אביב לא רק של התוצרת על דוכנה אלא כל הצרכים שלהם אתם זקוקים יגיעו אליכם הביתה.

טל 035162919 יש גם אתר באינטרנט.

ירקות ופירות אקזוטיים לדוכן של אורי מגיעים תמיד ירקות ופירות נסיוניים מכל מיני חלקות חקלאיות קטנות בצפון ובדרום, והוא הראשון להביא דברים לפני עונתם והאחרון להחזיקם רגע אחרי שהעונה מסתיימת ניתן למצוא בו אספרגוס בשרני, לוביה, ערימה של עלי מלוחיה, אפונה סינית, תאנים מתוקות מדבש, פפאיה ופיתאיה  פטריות ומה לא.

קינוח עשינו בבית קפה מסעדה ששמה פרח לי

על כוס מיץ תפוזים

נהנים מהצל

מאירקה נהנה מהסלמון הלקרדה ההרינג……….

תודה להילה אלפרט על החוויה המרגשת ועל הטעימות.

תודה למאיר השמן על הארגון והיוזמה

המטבח של מאיר השמן

לא בית תמחוי אלא מטבח שמספק אוכל לעשרות ילדים בבת ים יומית     המטבח מופעל באמצעות תרומת חינם של סדנאות שניתנות על ידי מיטב השפים בארץ  לחצו כאן   
מודעות פרסומת

אודות ethy ab

הידע, הוא טיפה באוקינוס. החיים קצרים. גם בהתניידות בכסא גלגלים השמים אינם הגבול. בבלוג ,רשמים מטיולים,מדע,אוכל,בעלי חיים,מוזיקה קלאסית,ספרים ואחרים, ברוכים הבאים.
פוסט זה פורסם בקטגוריה 0 מתכונים 1, עם התגים . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על חוויה עם הילה אלפרט בשוק הכרמל – תרומה למטבח של מאיר השמן

  1. תזזאטית הגיב:

    רשומה מקסימה!! אני מאוד אוהבת את הילה אלפרט, יש בה תשוקה לאוכל מיוחדת ומקסימה .
    נראה שהיה ממש כיף! איזה יופי!

    אהבתי

אשמח לתגובתכם,יום נפלא

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s