מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פנפורטה (באיטלקית: Panforte) היא עוגה איטלקית מסורתית שמקורה מהעיר סיינה שבטוסקנה מהמאה ה-13. עוגה מסורתית זו נאכלת בכל השנה, אולם מהווה קינוח מסורתי בחג המולד. העוגה מוזכרת במסמכים משנת 1205 בהם מצוין שתושבי העיר נתנו את העוגה לנזירים ולנזירות בשביעי בפברואר באותה שנה כמעשר אומס.
משמעות המילה פנפורטה היא "לחם חזק" המתייחס לא לקושייה של העוגה, אלא לתיבול החזק שבה שכלל, לפי חלק מהמסורות, פלפל שחור. לפי סברה אחרת מקור השם במילה "פנפיפטו" -"panpepato" – "לחם פלפל".
עוגה זו הייתה נפוצה בתקופת מסעות הצלב בשל עמידותה ושימשה את הצלבנים במסעותיהם.
לפי אחת המסורת, העוגה המסורתית כללה 17 מרכיבים – כמספר רבעי העיר סיינה באותה עת: ובהם קמח, מים, דבש, סוכר, פירות כגון: מלון, לימון, קליפות לימון ותפוז, אגוזים ואגוזי מלך, שקדים, ותבלינים: כוסברה, קינמון,ציפורן, אגוז מוסקט, פלפל שחור ומשקה אלכוהולי.
פנפורטה
החומרים:
תבנית אפיה כ-28 או 30 ס"מ אורך
נייר אפיה
חמאה לשימון או אחר
קערה
סיר או מחבת עם תחתית עבה
1/4 כוס אגוזי לוז שבורים קטן
1/4 כוס אגוזי מלך או פקאן שבורים קטן
11/2 כוס שקדים קלופים וקלויים שבורים קטן
2 כפיות אבקת קינמון
4 כפות קקאו או שוקולד מריר גרוס דק
50 גרם קליפות לימון או תפוז מסוכרות, חתוכות לחתיכות קטנות ניתן לרכוש מוכן
50 גרם צמוקים קצוצים
50 גרם תאנים מיובשות קצוצות
50 גרם שזיפים קצוצים דק
50 גרם משמשים מיובשים קצוצים דק
50 גרם דובדבנים מסוכרים לרבעים(לא חובה)
50 גרם ג`ינגר מסוכר
1 כפית גרגירי כוסברה טחונים (לא חובה)
1/2 כפית אגוז מוסקט מגורר
11/3 כוס אבקת סוכר דקה
1/2 כוס דבש
3 ביצים
13/4 כוס קמח רגיל
2 כפות סוכר וניל עדיף תוצרת בית
1/3 כוס יין לקינוח
אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום של 160 מעלות.
מערבבים בקערה(למעט סוכר הווניל) את היבשים, השקדים, האגוזים, הקליפות המסוכרות והפירות המיובשים. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב בידיים.
שמים בסיר או מחבת את הסוכר,הדבש,כפית אחת מים ויין ומחממים על חום בינוני עד שהסוכר נמס.
מגדילים את האש עד שהעיסה מתחילה לבעבע ומערבבים עם כף עץ עד שנוצר קרמל חום בהיר מאוד.
שופכים אל הקרמל את תערובת השקדים, הפירות והקמח ובוחשים היטב.
אם חסר מעט נוזל,מוסיפים כף יין או מים.
משמנים תבנית האפייה ושמים עליה נייר פרגמנט משומן.
אופים כ-שעה ,בודקים עם קיסם עם מוכן.
מוציאים מהתנור. מניחים להתקרר ומפזרים מעל סוכר וניל.
כאשר העוגה כמעט מתקררת מומלץ לחתוך לפרוסות.
דרך נוספת ליצור עוגיות בקוטר 4-5 ס"מ בעובי ס"מ ולהניח במרווחים.
אפשר לשמור את העוגה במשך תקופה ארוכה ביותר עטופה היטב בפלסטיק נצמד.
תהנו וחג שמח לחוגגים חג זה.